• tate_3
  • tate_2
  • tate_1
  • Botanical-Bar-940
  • Baroque-Bar-620

Future Baroque

Future Baroque was part of a wider project based around our ideas of re-cladding the city in 3D printed or milled Baroque. It explores our realisation that new technologies seem to be bringing about the end of modernism. A new style in tastes is emerging and effecting sculpture through to music but particularly design and architecture. With 3D printing it takes as long to produce a plain cube as it does a highly ornate design. This on top of new computer software is encouraging artists and designers to produce ornate designs much like the Baroque period.

Future Baroque is an investigation into our theory and couples it with our wish to make cities more sustainable. Currently many old buildings do not fall within EU standards for insulation. We would like to ‘tea cosy’ 60’s blocks and other buildings that currently provide inadequate living standards into Baroque style 3D printed insulation and combat the current trend of knocking buildings down. Our installation for the Tate Modern was the start of this idea. Copying the technique used in the building industry of retain g the facade of an old building whilst knocking the rest of the building down we held a 3D printed facade with a scaffold framework.

The facade of the installation is made from traditonal plaster casts and then, over the duration of the summer, elements of this were replaced with 3D printed replicas. The 3D printing will allow these new elements of the facade to be created with new geometries similar but more ornate than the labour intensive, and now rare, stonework found in Baroque styles. 

The installations façade had a mixture of plaster cast pre made designs and 3D printed pieces depicting shapes and patterns that connect strongly with Baroque architectural styles. The end result will be an ornate ‘wedding cake architectural facade to the bar. The installation doubled as a bar adding to the over the top of this micro building. The installation structure mimics the construction site of a renovated old building where the whole building apart from the facade has been knocked down and is held together and up by clamps and scaffolding.

The installation was located in the in the newly introduced public space created by artists Heather and Ivan Morison on the south side of the Tate Modern.